La accesión inmobiliaria

AutorChantal Moll de Alba Lacuve
CargoDoctora en dret

El propassat 31 de desembre de 2001, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 25/2001, de l¿accessió i ocupació. Segons la Disposició Final segona de la llei, aquesta entrarà en vigor al cap de tres mesos d¿haver estat publicada al DOGC, és a dir el 18 d¿abril de 2002.

La llei d¿accessió i ocupació (LAO) regula, entre altres aspectes, l¿accessió immobiliària. En aquest sentit contempla els tradicionals supòsits de construcció en terreny aliè però també, i com a novetat, regula la construcció extralimitada que, fins al moment, no havia tingut una regulació específica en el dret català[1].

I- CRITERIS DE LA REGULACIÓ DE L¿ACCESSIÓ IMMOBILIÀRIA

Segons l¿Exposició de Motius de la LAO, la regulació de l¿accessió immobiliària s¿estableix considerant dos criteris: 1)La bona o mala fe, 2) El valor més gran del sòl o de la construcció.

El primer criteri es correspon amb el principi ètic que ja es contemplava en l¿anterior regulació de la construcció en terreny aliè a l¿art. 278 de la Compilació Catalana[2] i que provenia del Dret Històric català[3].

El segon paràmetre es de caràcter econòmic i constitueix un altre novetat de la LAO que introdueix així un aspecte important que havia assenyalat durant molts anys la doctrina i la jurisprudència, especialment a l¿hora de tractar les construccions extralimitades.

En realitat, encara que no es digui expressament a l¿Exposició de Motius, existeix un altre criteri per diferenciar els diferents supòsits. Es tracta de l¿element físic - la porció de terreny sobre la qual s¿eleva la construcció- que diferencia la construcció en terreny aliè de la construcció extralimitada. Val a dir però que la diferenciació d¿aquests dos supòsits no es del tot clara en la redacció de la LAO i pot existir certa confusió com es posarà de relleu més endavant[4].

II- ELS DIFERENTS SUPÒSITS REGULATS

En atenció a aquests criteris la LAO regula els supòsits següents:

· Construcció en terreny aliè de bona fe (art. 7)

· Construcció en terreny aliè de mala fe (art. 10.1)

· Construcció en terreny aliè de bona fe actuant el propietari del sòl de mala fe (art. 11.3)

· Construcció en terreny aliè de mala fe actuant el propietari del sòl de mala fe (art. 12)

· Construcció extralimitada de bona fe amb valor superior del sòl (art. 8)

· Construcció extralimitada de bona fe amb valor superior de la construcció (art. 9)

· Construcció extralimitada de mala fe (arts.10.2 i 10.3)

1) Construcció en terreny aliè de bona fe

L¿art 7 de la LAO, relatiu a la construcció en terreny aliè de bona fe, trenca amb l¿esperit del derogat art. 278 de la Compilació i estableix una regulació molt similar a l¿existent al Codi Civil a l¿art. 361[5]. S¿atorga doncs al propietari de sòl en que una altra persona ha construït de bona fe la facultat d¿optar entre adquirir la construcció abonant les despeses o obligar al constructor a adquirir el sòl pagant el preu que acordin ambdues parts[6]. En cas de discrepància, el preu del sòl ha d¿ésser fixat per un perit o perita que hagin designat de mutu acord.

En el cas que el propietari decideixi adquirir la construcció la LAO atorga al constructor de bona fe el dret de retenció com a garantia del pagament de les despeses[7]. El problema potser es de tipus sistemàtic ja que la LAO regula aquest dret de retenció en els articles 16 i 17 que constitueixen la secció cinquena titulada Garantia del Capítol Accessió Immobiliària . Hauria estat millor incloure la regulació del dret de retenció al mateix article 7 en el que es tracta la construcció en terreny aliè de bona fe. També hagués estat recomanable determinar en aquesta regulació si el dret de retenció es configura o no com un dret real de garantia, és a dir, si el constructor pot negar-se a la restitució no només respecte el dominus soli si no respecte a qualsevol tercer[8].

2) Construcció en terreny aliè de mala fe

L¿art. 10.1 de la LAO regula el supòsit contrari, la construcció en terreny aliè de mala fe, i en aquest punt segueix el que ja establia la Compilació: el constructor perd el que hi hagi construït[9]. A més a més, la LAO obliga al constructor de mala fe a pagar la indemnització pels danys i perjudicis causats.

Cal remarcar que la LAO, a diferència del Codi Civil, no fa referència al dret de demolició del dominus soli en el supòsit de construcció en terreny aliè de mala fe[10] i només contempla aquest dret per les construccions extralimitades de mala fe (art. 10.2. i 10.3 LAO).

Malgrat aquesta omissió, hauriem d¿entendre que el propietari del sòl pot exercitar l¿acció negatòria tal com està regulada al dret civil català a la Llei 13/1990, de 9 de juliol.

3) Construcció en terreny aliè de bona fe actuant el dominus soli de mala fe

L¿art. 11.3 de la LAO contempla un supòsit de fet que no estava a la Compilació i que tampoc es troba regulat expressament al Codi Civil[11]. Es una de les grans novetats introduïdes per la LAO. En aquest cas s¿atorga al constructor de bona fe el dret d¿adquirir el sòl abonant el seu valor i el dret a una indemnització per danys i perjudicis. La LAO defineix a l¿art. 11.4 la mala fe del propietari com el fet de veure i conèixer l¿actuació del constructor sense oposar s¿hi.Aquesta definició coincideix amb l¿establerta a l¿art. 364 del Codi Civil: Se entiende haber mala fe por parte del dueño siempre que el hecho se hubiere ejecutado a su vista, ciencia y paciencia, sin oponerse.

Amb aquest precepte s¿imposa una sanció important al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR