Luis Franco Bergua

CargoDirector Serveis Territorials de Justícia a Lleida
Páginas4-6

Page 4

Es diu que quan la justícia és lenta, és la pitjor de les injustícies. Per part de la Conselleria s'està en vies de que la Justícia sigui àgil i eficaç?

La situació de l'Administració de Justícia a Catalunya i al conjunt d'Espanya provoca la insatisfacció d'una part important de l'opinió pública i dels mateixos professionals que en són responsables. Els progressos rea litzats des del període de la transició democràtica no han estat suficients per transformar eficaçment aquest servei públic i adaptar-lo a les con dicions socials, econòmiques i cul turals del nostre país, sotmeses a un ritme accelerat de canvi.

Correspon al Departament de Jus tícia la definició i aplicació de polí tiques en la prestació d'uns serveis públics, que són poc vistosos però que constitueixen la infraestructura intangible d'una societat que ha vol gut organitzar-se com un estat social i democràtic de dret. La deficiència, però, en aquestes infraestructures, com molt bé manifesta en la seva pregunta, té però una incidència molt negativa sobre la convivència, perquè perjudica la tranquillitat pública, la cohesió social i el progrés econòmic generant, per tant, una gran injustícia social.

Per part del Departament i en relació a les competències atribuïdes, s'està fent un important esforç de millora però que, per desgràcia, no serà su ficient si no va acompanyat d'altres actuacions coordinades.

És clar que la Justícia està travessant una profunda crisi. Quines són les mesures que des de la Conselleria de Justícia s'han adoptat per sortir d'aquesta crisi?

De les diferents àrees d'activitat del Departament de Justícia i pel que fa a l'àmbit de l'Administració de Justícia, al Departament li correspon la tasca de donar suport als tribunals de justícia que actuen a Catalunya. En aquesta responsabilitat, el Depar tament ha d'afrontar la dificultat que significa una fragmentació de com petències poc funcional per prestar un bon servei públic de la justícia, motiu potser clau i fonamental de la crisi que pateix des de fa temps la Justícia. Només un canvi en la distribució d'aquestes competències apropant-les a la societat on s'impar teix la justícia, podrà incrementar-ne l'eficiència i la legitimitat. De fet és el que s'espera del nou Estatut i de les lleis que l'han de desplegar.

De segur que a partir d'aquests can vis organitzatius les possibles me sures a aplicar des del Departament tindrien molta més eficàcia.

Page 5

Creu vostè que aquesta crisi perjudica la imatge que la ciutadania té de la Justícia i quines serien les claus per tal que aquesta fos valorada positivament per la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR